המכון הרפואי לבטיחות בדרכים – כיצד הוא עוזר במניעת תאונות דרכים
לא הרבה אנשים מודעים לעובדה, שמספר ההרוגים בתאונות דרכים בישראל, עולה על מספר ההרוגים במלחמות ובאירועי טרור שחוותה המדינה מאז הקמתה. על פניו, זה נשמע הגיוני, הרי תאונות דרכים מתרחשות כל יום כמעט, מלחמות ואירועי טרור לא.
אך אנחנו צריכים לזכור נקודה אחרת, בגלל שתאונות דרכים הם דבר הרבה יותר שכיח ומאחר ולא פעם הדבר נגרם כתוצאה מהתנהלות לא נכונה של הנהגים, מצב בריאותי לקוי, נהיגה תחת שכרות, נהיגה בעייפות, חוסר תשומת לב למה שקורה בכביש, התעסקות בדברים אחרים ולא רק בנהיגה, הרי שאנחנו אמורים לפעול ביתר שאת בשביל למנוע את המצב הזה, בסופו של דבר, זה תלוי רק בנו. זאת להבדיל ממלחמות ואירועי טרור, שקשורים גם לצדדים שאנחנו לא בהכרח אחראים עליהם ואין לנו שליטה עליהם.
מי שאמור לעזור בנושא, הוא המכון הרפואי לבטיחות בדרכים. מדובר על יחידת סמך שפועלת מתוך משרד הבריאות ולמעשה תפקידה לייצר כלים למלחמה בתאונות דרכים, דרך התייחסות לכל הפריזמה של בריאות הנהגים.
מה בדיוק היחידה עושה
ליחידה יש כמה וכמה תפקידים. ראשית, היא אחראית על כל המבדקים והמבחנים שמתבצעים לנהגים, בהקשר של בריאות כמובן, על מנת לוודא שהם יכולים לנהוג. בין אם מדובר בנהגים שמעולם לא עלו על הכביש, ובין אם מדובר בנהגים שביצעו עבירה וכתנאי לכך שיחזרו לכביש, הם צריכים לעבור מבחנים שונים.
שנית, היחידה עוזרת בכל מה שקשור לחקיקה, תקנות וכדומה. כלומר, היא עוזרת למוסדות שונים להחליט מי יכול לנהוג ומי לא, כיצד ועוד. כל דבר קטן יכול להשפיע הן על הנהגים ועל סביבתם, ולכן יש משמעות רבה להחלטות המכון.
שלישית, המכון מבצע מחקרים, בדיקות, ועוד שורה של דברים שעל פיהם המדינה וגופים שונים עובדים.
צריך לציין, מדובר בגוף מקצועי לכל דבר, עובדים בו אנשי מקצוע לכל דבר. לא מדובר בגוף פוליטי או גוף התנדבותי. מדובר בגוף מקצועי שמקבל את ההחלטות שלו בצורה מקצועית, ישרה, אמינה, הכל במטרה לספק את המטרה שלשמה הוקם המכון.